tisdag 30 september 2014

Min äpplepaj


En enkel och god äpplepaj med lock av smuldeg.
Jag brukar göra pajen i portionsformar när jag ska servera den som en dessert.


4-5 äpplen
(beroende på storlek)
Eventuellt några msk socker om äpplena är sura.
ca 100 gram mandelmassa
1 msk kanel
smör till pajformen.
Skala och dela äpplena i mindre bitar,
lägg dem i en smörad pajform.
Riv över mandelmassa, strö på kanel.

Smuldeg
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 dl kokos
1 msk socker
200 gram smör

Blanda mjöl, havregryn, kokos och socker i en bunke.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i det i bunken.
Arbeta ihop till en smulig lite kladdig deg.
Fördela degen över äpplena.
Grädda i ca 20-25 min i 200 grader.



Servera pajen ljummen med vaniljsås.

Tips! För lite nötigare smak på pajen bryn smöret till smuldegen.

måndag 22 september 2014

Lax med kryddigt täcke

Nu är det höst!
Vaknade idag till ljudet av smattrande regn mot fönstret. Nu har vi några tuffa mörka månader framför oss innan det vänder och ljuset kommer åter. Men vi ska väl inte klaga, vi har haft en underbar sensommar med mycket sol och värme.

Idag har vi ätit lax till middag, lax i ugn är enkelt och går snabbt att laga. Det är också gott och nyttigt. Hade en burk med potatismos i kylen sen en tidigare middag som jag värmde och smaksatte med smörkokt purjolök.

4 portioner
600 gram laxsida

Kryddigt täcke
1-1½ skiva kantskuret formbröd
1½ msk dill
½ citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk smör
Salt, peppar

Riv eller mixa sönder brödet.
Blanda brödet med dill, vitlök, rivet skal från ca ½ citron och smöret.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg laxen i en ugnsform, pressa på lite citron över laxen.
Bred på kryddtäcket.
Ugnsbaka i 150 grader ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 50 grader.











fredag 19 september 2014

Grillad lårfilé av kalkon med tranbärssmör

När jag var på besök på Visätters kalkongård fick jag med mig en kasse med lite nya styckningsdetaljer av kalkonen. Bland annat lårfilé som vi grillade igår. I stället för sås gjorde jag ett kryddsmör som jag smaksatte med torkade tranbär.

Tranbärssmör
100 gram mjukt smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 25 gram torkade söta tranbär
Citron
ca ½ tsk curry
salt, peppar
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i smör utan att den tar färg. Låt kallna något
Hacka ner tranbären i mindre bitar.
Rör ner lök och tranbär i smöret.
Pressa i lite citron.
Krydda med curry, salt och peppar.
Rulla in smöret i plastfolie och låt stelna i kylskåp innan servering.

Sötman från tranbären smakade underbart ihop med den grillade kalkonen.





Kalkonfiléerna gned jag bara in med olivolja, salt och peppar innan jag lade dem på grillen.





torsdag 11 september 2014

Varm matvete sallad med kryddig korv

Efter en skön semester i Spanien är jag nu åter tillbaka i vardagen med allt vad det innebär.

Mitt bloggande har nästan varit obefintligt under de varma sommarmånaderna, mitt fokus har legat på kokboken. Vår förhoppning är att den ska komma ut till jul.

Idag har vi en dag med sol och värme och vad passar då bättre till lunch än en matig sallad.


3 dl matvete
ca 4 dl vatten
1 msk grönsaksfond
3-4 st kryddiga korvar
(kabanoss, choritzo)
250 gram halloumi
grönsaker som
(parika, salladslök, sugarsnaps)
ca ½ hackad inlagd citron
Sallad
Olja
ca 1 msk honung
salt, peppar








Koka matvete efter anvisningarna på förpackningen, smaksätt
vattnet med grönsaksfond.
Skär halloumiosten i mindre bitar, bryn den hastigt i olja.
Dela korven och grönsakerna i mindre bitar, stek korven
lägg i grönsakerna och låt dem steka med en stund.
grönsakerna ska fortfarande vara krispiga.
Blanda den kokta matvete med korv och grönsaker.
Smaksätt med citronhacket, olja och honung
Krydda med salt och peppar.
Blanda till sist i osten och salladen.
Servera salladen varm.