måndag 3 augusti 2015

Lammracks med potatiskaka och brynt morotskräm

Här är mitt bidrag till recepttävlingen som Cono sur anordnar. 

Från den 11 augusti kan ni rösta på bidragen.
http://bloggercompetition.conosur.com/

Tävlingen går ut på att man ska laga en huvudrätt som passar och äta till någon av dessa viner
Cono Sur Organic Chardonnay (vitt vin) eller Cabarnet Organic Sauvignon Carmernere (rött vin)
Jag valde det röda vinet http://springwine.se/produkter/cono-sur-bicicleta-cabernet-sauvignon/?artikel=1746 som  passar utmärkt till smakrika kött och lammrätter.


Lammracks med potatiskaka och brynt morotskräm.


ca 800 gram lammracks
1 msk färsk hackad rosmarin
Salt
Peppar
1 dl rödvin

Smör/olja











Bryn lammracksen i en stekpanna i smör och olja tillsammans med rosmarin.
Krydda med salt och peppar. Lägg över  lammracksen i en ugnsform. Vispa ur stekpannan med vinet
och häll det på köttet. Stek färdigt i ugn på 150 grader tills köttet har en innertemperatur på 55-58 grader. Låt vila innan den skärs upp och serveras.

Potatiskaka
900 g mandelpotatis
100 g skivad purjolök
2 vitlöksklyftor
50 g soltorkade tomater i olja
100 g getost
Salt
Peppar
Olja

Skala och skiva potatisen, skölj och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
Fräs purjolök och vitlök i olja i en stekpanna utan att det tar färg. Lägg upp i en skål.
Stek sedan potatisen halvfärdig i olja, blanda ner purjolöken.
Strimla tomaterna, smula sönder getosten.
Vara potatis, tomater och getost i en smord form med avtagbar kant.
Stek färdigt potatisen i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Brynt morotskräm
500 gram morötter
250 gram lök
2 vitlöksklyftor
100 g smör
Salt
Peppar
Citron
Skala och dela ner morötter, lök och vitlök.
Koka mjuka i saltat vatten. Bryn smöret.
Mixa morötterna tillsammans med det brynta smöret.
Smaka av med salt, peppar, rivet citronskal och citronsaft.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar