måndag 20 november 2017

Gulaschgryta med gremolata

Nu har verkligen vintern gjort entré. 

Men vi får göra det mysigt inne med ljus och värme och god mat, och vad passar då bättre än en värmande gryta?

Gulaschgryta 
Ca 600-700 gram grytbitar eller benfri högrev
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 paprikor, gärna olika färger
2 morötter
4-5 potatisar (fast sort)
2 selleristjälkar
2 msk bröd kummin
½-1 msk kryddpeppar
1 msk rökt paprika
2 oxbuljongtärningar
8 dl vatten
1 burk krossade tomater
Olja, smör
Salt, peppar








Skär köttet i tärningar, bryn köttet i omgångar i olja/smör så de får en fin färg.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt kummin, kryddpeppar och rökt paprika och fräs ytterligare några minuter.
Skala och tärna ner lök och vitlök, strimla sellerin.
Kärna ur och tärna paprikan
Skala potatis, morötter och skär i tärningar.
Blanda ner alla grönsaker i grytan, häll på vatten, krossade tomater
och tillsätt buljongtärningarna.
Låt grytan sjuda under lock 1-2 timmar eller tills köttet är mört.

Gremolata
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 citron, rivet skal
Skala och finhacka vitlöken, hacka persiljan.
Blanda vitlök persilja och rivet citronskal till ett strössel.

Servera grytan med créme fraiche eller smetana och gremolata





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar