Hittade den vita saltgurkan i går när jag handlade. Tänk att denna gurka kan vara så populär i våran region och i andra regioner finns den inte alls. Turisterna som besöker oss på Borensbergs Gästivaregård har ofta frågor om denna lilla grönsak. Vi serverar den på en silltallrik under sommaren..
Den snabbsaltade vita saltgurkan har en alldeles egen plats i östgötarnas mattraditioner.
Det finns recept upptecknade sedan 1700-talet. I inläggningarna användes förutom salt och vatten,
svartavinbärsblad, dill kronor och pepparrot. Även eklöv kunde ingå i inläggningen på grund av dess
konserverande egenskaper. Utflyttade östgötar brukar passa på att gå till torget och köpa äkta vit saltgurka när de kommer ”hem” till Östergötland.
Källa: "Östgötamat"
Källa: "Östgötamat"
Har du nåt bra recept på äkta östgötsk saltgurka med lång hållbarhetstid?
SvaraRaderaHej Sören
RaderaJag tror inte det finns något bra recept med lång hållbarhet på saltgurka. Gurkan blir för salt när den har legat för länge. Det är ju bara salt och vatten. Lägger in ett recept på saltgurka på bloggen idag.