söndag 27 oktober 2019

Osso buco med gremolata


Osso buco är en gryträtt från Milano, rätten består av kalvlägg i skivor som får koka länge. Ofta serverar man den med risotto och gremolata men det går lika bra att servera rätten med kokt potatis.



Osso buco med gremolata
4-6 personer
















Ca 1.5 kg kalvlägg med ben
Ca 1 dl mjöl
Salt, peppar
Smör/olja
2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
150 gram tärnad rotselleri
2 morötter (ca 150 gram) i slantar eller tärnad.
1 tärnad paprika
½ dl persiljestjälkar, finhackade
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
Smör/olja

Fräs lök, vitlök, grönsaker och tomatpuré i smör/olja i en stor gryta.
Tillsätt vin tomater och kalvfond, låt småputtra.

Snitta ytterkanterna på köttskivorna på 3-4 ställen runt om för att skivorna
inte ska krulla ihop sig när de kokas.
Vänd köttskivorna i mjöl och bryn dem i en het stekpanna med smör/olja på båda sidor
Kryddda med salt och peppar.
Lägg de brynta köttskivorna i grytan med grönsaker, rör också ner mjölet
från tallriken i grytan.
Koka upp och låt koka ca 1.5 timme eller tills köttet är mört och lossnar från benet.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Är såsen för blaskig, kan man lyfta ur köttet och låta såsen koka utan lock en stund
för att reducera ner vätskan.

Gremolata
1 citron, finrivet skal
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
Ca 1 dl hackad persilja
(olivolja)
Blanda samman citron, vitlök och persilja och eventuellt olivolja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar