Det är bara ett fåtal gånger jag har bakat vörtbröd, oftast köper jag det.
Receptet på vörtbrödet är Leilas (Leila bakar) degen innehåller både porter, julöl, russin och kryddor.
Till 2 vörtbröd
50 g jäst
3 dl porter
2,5 dl julöl
50 g smör
0,5 dl rapsolja
1 dl mörk brödsirap
0,5 msk malen pomerans
1,5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0,5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13,5 dl rågsikt
3 dl russin
- Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
- Smält smöret tillsammans med kryddorna och salt. Låt svalna något
innan det blandas i degvätskan tillsammans med russin. - Blanda i lite mjöl i taget, arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk
och elastisk. - Jäs degen i bunken till dubbel storlek
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft
- Forma degen till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 tim.
- Grädda vörtbröden i cirka 50 min och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter
Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar