måndag 31 mars 2014

Kundkväll på Amatrix i Ekholmen

Här kommer recept på maten som serverades på Amatrix kundkväll.

Potatisterrin med Lax 8-10 port
















700 g färskpotatis, skalad eller liten tvättad potatis
400 g Philadelphia ost
½ dl mjölk
1-1½ msk pepparrot, färsk eller på burk
3 msk Grovhackad dill
2 tsk färskpressad citronjuice
3 gelatinblad
Salt och peppar

  • Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Koka upp mjölken och rör ner färskost, pepparrot, dill, citron.
  • Blötlägg gelatinbladen ca 5 min i kallt vatten.
  • Ta upp gelatinbladen, krama ur lite vatten och rör sedan ner dem i osten.
  • Dela potatisen i mindre bitar och lägg dem i en plastklädd form.
  • häll på osten och bred ut den jämt över potatisen.
  • Slå formen några gånger i bänken så osten rinner ner bland potatisen.
  • Låt stå i kyl och stelna, skär upp i bitar och servera med lax och garnityr.
Garnityr
2 st äpple
1 gurka
2 citroner
Dill
Färsk riven pepparrot
  • Dela och kärna ur gurkan.
  • Tärna ner äpple och gurka.
  • Garnera sedan potatisen med gurka, äpple, citron, dill  och riv över färsk pepparrot

Rostbiff med asiatisk sås 4 port
















3/4- 1 kg Rostbiff
Olja till stekning
Salt och peppar.

Sås:
5 vitlöksklyftor
1½ dl japansk soya
1 dl god olivolja
1 lime, pressad
2 msk sweet chili-sås
1 dl skuren färsk koriander
2 msk fisksås (nam pla)
1 chilifrukt, skuren i pyttesmå bitar.

Tillbehör:
Sallad, spenat, böngroddar, ärtskott, rödlök.


  • Vänd köttet i olja och bryn det i en riktigt het och torr panna.
    krydda med salt och peppar
  • Stick i en köttermometer och stek i 150 g varm ugn tills innertemperaturen
    når 55-58 g.
  • Låt sedan köttet vila.
  • Blanda ihop en salladen.
  • skala och rosta vitlöksklyftorna i olja i ugnen på 200 g tills de är riktigt gyllenbruna.
  • Blanda övriga ingredienser till såsen, 
  • dela, kärna ur och hacka chilin
  • hacka vitlöken och blanda ner den tillsammans med chilin i såsen.
  • Skiva rostbiffen och lägg upp den på ett fat tillsammans med salladen.
  • Ringla sås över eller servera i skål bredvid.



Jag hade ingen större erfarenhet av matvete när jag började sätta ihop den här salladen. Ingen i min familj är speciellt förtjust i gryn av olika slag så det blir aldrig av att jag använder det i min matlagning. Jag däremot tycker att det kan vara jättegott med något annat än potatis och pasta ibland.

Men den här salladen fick tummen upp av familjen..


Sallad på matvete och rostade grönsaker

















4 port
Matvete
1 msk Grönsaksfond eller
(1 tärning grönsaksbuljong)
2 Paprika (olika Färg)
1 liten Zucchini
1 knippe färsk lök
1 pkt Bacon
1 Halloumiost
½-1 påse blandad sallad
olivolja
1 Citron
Salt
Peppar

  • Koka matvete enligt anvisningarna på paketet tillsätt grönsaksfond i vattnet.
    (eller en tärning grönsaksbuljong)
  • Tärna ner alla grönsaker i mindre bitar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  • Ringla olivolja över grönsakerna och krydda med salt och peppar.
    Rosta i ugnen på 225 g med grilleffekt tills de är mjuka och börjar få lite färg.
  • Tärna ner och knaperstek bacon, låt rinna av på papper.
  • Dela osten i mindre bitar och stek den tills den får en fin stekyta.
  • Blanda de rostade grönsakerna, bacon och osten med den kokta matveten.
  • Pressa i saften av en halv citron eller mer och ringla över lite mer olivolja
  • Krydda med salt och peppar om det behövs.
  • Blanda till sist i salladen.
Servera salladen som en enkelrätt eller tillsammans med en grillad köttbit..





2 kommentarer:

  1. Hej! Trevligt att träffas och roligt att du läser min blogg. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt och träffa dig också. Trevlig helg!

      Radera