måndag 12 januari 2015

Grönpepparpaté med rödlöksmarmelad

Paté är den franska motsvarigheten till det som kallas pastej på svenska.

Men paté är mer matig än vår svenska pastej. Jag tycker att den kan vara jättegott med en bit paé till förrätt eller som pålägg på en smörgås. Danskarna har ibland paté på sina smörrebröd istället för leverpastej.




500 gram färs 70/30
200 gram bakad leverpastej
150 gram pancetta
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 champinjoner
2 dl grädde
2 ägg
3 msk konjak
1 msk potatismjöl
1½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 msk grönpeppar i lag
1 msk hackad grönpeppar i lag

Tärna pancetta och champinjoner, skala och hacka lök och vitlök,
Stek pancetta några minuter i lite olja utan att det tar färg, lägg sen i lök och vitlök
och till sist svampen. Låt kallna.
Lägg färsen och leverpastejen i en stor skål, häll i grädde, konjak, äggen och potatismjöl.
Arbeta till en smidig smet. Krydda med salt, peppar och grönpeppar.
Rör till sist i fläskblandningen.
Klä en form på ca 1½ liter med bakplåtspapper. Häll i smeten och jämna till.
Grädda på 150 grader ca 60-70 minuter. Ställ patéformen med en tyngd på i kylskåpet
över natten, innan du skivar upp den och serverar.

Rödlöksmarmelad
2 rödlökar
(1 äpple)
1 msk olja
2 msk rött vin
2 msk balsamvinäger vit
1-2  msk honung
Salt
Peppar

Skala och skiva löken tunt, (skala och tärna äpple)t.
Fräs rödlöken i olja några minuter utan att den tar färg.
Lägg i äpple, häll i vin, vinäger och honung.
Låt koka ca 10 minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar.
Låt kallna.

Marmeladen passar också bra till en köttbit eller en bit ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar