Kålpudding - klassisk husmanskost som är enkel att
tillaga.
Jag har smaksatt
kålpuddingen med fyra kryddor en gammal kryddblandning som kan vara svår att hitta i affärens kryddhylla men som du enkelt blandar ihop själv. Kryddblandningen smakar också
underbart ihop med viltfärs.
Kålpudding
ca 1 tsk *fyra kryddor
800 gram vitkål
1 stor gul lök
1 dl öl
2-3 msk ljus sirap
2 msk soya sås
Salt, peppar
600 gram blandfärs
1 lök
1 ägg
1½ dl grädde
Ca 1 tsk salt
(peppar)
Strimla vitkålen, skär bort den hårda stocken, skala och skiva ner löken.
Stek kål och lök i smör i
en stekgryta, rör om kålen så den inte bränns.
Häll på öl och soya sås,
låt det mesta koka in.
Ringla över sirap och
krydda med salt och peppar.
Ställ åt sidan medan du
blandar färsen.
Färsen
Skala och hacka löken fint.
Blanda färsen med lök,
grädde och ägg.
Krydda med *fyra kryddor
och salt (peppar)
Rör ner hälften av den
stekta kålen i smeten.
Bred ut färsen i en smord ugnssäker form.
Täck färsen med resten av
kålen.
Grädda på 175 grader ca
35-40 minuter.
*Fyra kryddor, blanda
2 delar mald vitpeppar
2 delar mald muskot
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
2 delar mald muskot
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika
Servera kålpuddingen med
potatis, gräddsås och lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar