torsdag 11 oktober 2012

Kantarellsoppa

Denna vecka är det älgjakt.
Man vågar knappt gå igenom en skogsdunge för rädslan att man ska sprina på någon skjutgalen jägare. Under morgonpromenaden med hunden stötte jag ihop med en älgko och två kalvar, de hade nog missat att de var älgjakt, för de tog en lugn promenad över gärderna och försvann in i skogen.

Helgen tillbringade vi i skogen och plockade kantareller. Det mesta förvällde jag och frös in men jag sparade lite som jag gjorde kantarellsoppa på idag. Soppa hör verkligen ihop med hösten.

Kantarellsoppa på mitt vis, serverad med
knaperstekt bacon och Creme fraich smaksatt
med citron och timjan. 
1 liter färska kantareller
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl Sherry
5 dl mjölk
3 dl grädde
Salt och peppar
Fräs kantarellerna ihop med lök och vitlök, tillsätt Sherry. Låt puttra tills nästan all vätska är borta. Tillsätt mjök, grädde, låt småkoka ca 20 min. Mixa soppan slät. Krydda med salt och peppar.


Stek bacon riktigt knaprigt.
Blanda creme fraich med rivet citronskal och hackad färsk timjan.
Servera soppan i varma skålar, toppa med creme fraich och bacon.
SMAKLIG SPIS!







5 kommentarer:

  1. Va roligt att hitta till dig! Kul med ny inspiration! Tack!

    kram/Olg@

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Jag blir alltid lika glad när jag får kommentarer. Tanken med min blogg är att inspirera andra att laga mat. Och visa att man kan laga lyxig mat till en liten peng. Alla har inte samma ekonomiska förutsättningar.
      Trevlig Helg!
      Monika

      Radera
  2. Trevligt att du kallar jägare för skjutgalna..

    SvaraRadera
  3. Trevligt att du kallar jägare för skjutgalna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fia
      Det finns väl bägge delar ute i skogen och jaktolyckor är ju inte helt ovanliga.
      Menade dock inget illa med min text. Ber om ursäkt om du känner dig kränkt av mitt uttalande.
      Monika

      Radera