tisdag 10 september 2013

Lardo

Lardo är en italiensk specialitet som produceras i bergen ovanför Carrara. Lardo är fett som är kryddat, saltat och lagrat i marmor fat så att det blir mört. I Italien serveras lardo ofta som antipasto (förrätt) tillsammans med andra kallskurna charkiturier som prosciutto och salami. Den kan också serveras på varmt bröd eller användas i matlagning.
För att vara av god kvalitet ska lardon vara märkt
 "Lardo di Colonnata"


















Jag träffade faktiskt på lardo i Sverige första gången, och det var när jag handlade i en mataffär i Norrköping. Det är dyrt! Lardo kostar ca femhundra kronor kilot i Sverige. Men man använder bara tunna skivor av det i matlagning, annars tar smaken från fettet  överhand. Lardo smakar underbart ihop med nötkött. Jag använder det bland annat till rullader. Fettet smälter och smaksätter köttet i samband med stekningen.

Jag älskar detta fett!!!





2 kommentarer:

  1. Hej Monika, jag har en tips till dig
    På www.madeintuscanyshop.com kan man köpa lardo på 170 kr kilot nu.
    Det kommer hem till dig från Toscana.
    Jag älskar denna fett också !!
    Hälsingar

    SvaraRadera