Köttfärs är ofta en underskattad råvara, med lite
fantasi och goda tillbehör kan den varieras i all oändlighet och passar att
serveras både till vardags och fest.
Baconbiffar med rostad vitlökssås
4 portioner
500 gram blandfärs
1 gul lök
½ dl havregryn
1 dl mjölk
1 ägg
1-1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör
2 pkt bacon
Skala och hacka löken,
fräs löken i smör så den blir
mjuk och glansig. Låt
svalna
Blanda havregryn och
mjölk, låt svälla en stund.
Lägg i färs, lök, ägg,
salt och peppar. Rör till en jämn smet.
Forma biffar av färsen,
linda en baconskiva runt varje biff.
Stek färsbiffarna i smör.
Rostad vitlökssås
2 kingsolo vitlökar
Olja
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk färska örter
(exempel persilja, timjan, oregano)
(exempel persilja, timjan, oregano)
Maizena
Skala och dela varje
vitlök i fyra delar. Rosta vitlöken gyllenbrun på medelvärme
i en kastrull med olja.
Skala och hacka löken,
fräs löken i lite av vitlöksoljan utan att den tar färg, lägg i vitlöken.
Häll på vin, vatten och
kalvfond. Låt koka upp, häll i grädde och låt såsen småkoka
en stund. Mixa såsen slät.
Lägg i örtkryddor och smaka av med salt och peppar. Red av såsen eventuellt med
maizena utrört i lite vatten.
Servera biffarna med
ugnsrostad potatis och grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar