Nyårsafton är den kväll då man gärna unnar sig något extra gott och lyxigt. Min meny går att förbereda så det finns tid för att umgås med familj och vänner.
Nyårsmeny 2016
Förrätt
Räkbakelse
Varmrätt
Ankbröst med hallonsås, sötpotatis
och friterad grönkål
Dessert
Chokladkräm med bär, rostad kokos och
grädde
Räkbakelse 4 portioner
12 skivor
vitt bröd
0,5 dl créme
fraiche
0,5 dl philadelphiaost
0,5 dl
majonnäs
Ca 100 gram
skalade räkor
(grovt
hackade)
1-2 msk
finhackad rödlöklök
2 msk hackad
dill
Pressad
citron
Salt &
peppar
Ta med ett
runt mått ut rundlar av brödet, ca 6-7 cm i diameter. Använd gärna ett
dricksglas.
Blanda
ingredienserna till fyllningen, smaka av med citron, salt och peppar.
Lägg ihop
tre och tre brödskivor med fyllning mellan. Bred fyllning ovanpå och runt
sidorna.
Täck med
plastfolie och låt stå och dra i kylskåp 1 dygn.
Servering
Ca 100 gram skalade
Räkor
Gurka, lång
och rak
Dill
Citron
Skär tunna
skivor på längden av gurkan, gärna med mandolin eller en osthyvel.
Lägg
gurkskivorna mellan hushållspapper så lite av vätskan försvinner.
Garnera
bakelsen med gurka och toppa med räkor, dill och citron.
Stekt ankbröst 4 portioner
Ugn 125
grader
Ca 600 gram
ankbröst
Salt &
peppar
Snitta
ankbrösten och stek dem på skinnsidan genom att lägga dem i en kall panna utan
fett på medelhög värme, ös köttsidan med fettet som kommer från ankan.
Stek klart i
ugnen med skinnsidan uppåt tills köttet har en innertemperatur 56-58 grader,
spara ankfettet. Låt köttet vila i bakplåtspapper innan det skärs upp.
Hallonsås
300 gram
hallon (frysta går bra)
100 gram
socker
Ca 2 msk grovkornig dijonsenap
(går inte
att byta ut mot svensk senap)
Koka upp
hallon och socker.
Passera
hallonen genom en sil.
Rör ner
senap och smaka av med salt och peppar.
Rostad sötpotatis 4 portioner
Ugn 200
grader
2-3
sötpotatisar beroende på storlek
100 gram
ostronskivling
2
schalottenlökar
Ankfett
Olja
Salt &
peppar
Skala och
skär sötpotatisen i kuber. Blanda potatisen
med ankfett
och eventuellt olja, salt och peppar.
Lägg
potatisen på en plåt, rosta i ugnen ca 20 min.
Stek under
tiden svampen i smör krydda med salt och peppar.
Skala och
skiva löken tunt, blanda ner löken i den stekta svampen.
Blanda
svampen med sötpotatisen och toppa med den friterade grönkålen
Vid
servering.
Friterad Grönkål
Ca 100
grönkål
Rapsolja
Skär bort
den grova mittnerven på grönkålen och dela grönkålsbladen i lite mindre bitar.
Hetta upp ett par deciliter rapsolja i en kastrull och fritera grönkålen i 2-3
omgångar. Fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lätt.
Chokladkräm med färska bär och grädde
4 portioner
100 gram
mörk choklad 70 %
100 gram
mjölkchoklad (Marabou)
2,5 dl
grädde.
Hallon,
blåbär, röda vinbär
Grädde
Rostad kokoschips
Hacka
chokladen grovt och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och häll
över chokladen. Mixa/rör tills chokladcrèmen blir slät. Fördela
chokladmassan på 4 tallrikar
Låt svalna
i kylen.
Ta ut
tallrikarna med chokladcrèmen en stund innan servering så de blir
rumstempererade.
Garnera chokladkrämen
med bär, vispad grädde och Kokoschips.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar