tisdag 27 december 2016

Nyårsmeny

Nu börjar 2016 lida mot sitt slut och det är dags att fundera på nyårsmenyn..
Nyårsafton är den kväll då man gärna unnar sig något extra gott och lyxigt. Min meny går att förbereda så det finns tid för att umgås med familj och vänner.


Nyårsmeny 2016

Förrätt
Räkbakelse

Varmrätt
Ankbröst med hallonsås, sötpotatis
 och friterad grönkål

Dessert
Chokladkräm med bär, rostad kokos och grädde





Räkbakelse 4 portioner

12 skivor vitt bröd
0,5 dl créme fraiche
0,5 dl philadelphiaost
0,5 dl majonnäs
Ca 100 gram skalade räkor
(grovt hackade)
1-2 msk finhackad rödlöklök
2 msk hackad dill
Pressad citron
Salt & peppar
Ta med ett runt mått ut rundlar av brödet, ca 6-7 cm i diameter. Använd gärna ett dricksglas.
Blanda ingredienserna till fyllningen, smaka av med citron, salt och peppar.
Lägg ihop tre och tre brödskivor med fyllning mellan. Bred fyllning ovanpå och runt sidorna.
Täck med plastfolie och låt stå och dra i kylskåp 1 dygn.





Servering
Ca 100 gram skalade Räkor
Gurka, lång och rak
Dill
Citron
Skär tunna skivor på längden av gurkan, gärna med mandolin eller en osthyvel.
Lägg gurkskivorna mellan hushållspapper så lite av vätskan försvinner.
Garnera bakelsen med gurka och toppa med räkor, dill och citron. 


Stekt ankbröst 4 portioner
Ugn 125 grader

Ca 600 gram ankbröst
Salt & peppar
Snitta ankbrösten och stek dem på skinnsidan genom att lägga dem i en kall panna utan fett på medelhög värme, ös köttsidan med fettet som kommer från ankan.
Stek klart i ugnen med skinnsidan uppåt tills köttet har en innertemperatur 56-58 grader, spara ankfettet. Låt köttet vila i bakplåtspapper innan det skärs upp.



Hallonsås
300 gram hallon (frysta går bra)
100 gram socker
Ca 2 msk grovkornig dijonsenap
(går inte att byta ut mot svensk senap)
Koka upp hallon och socker.
Passera hallonen genom en sil.
Rör ner senap och smaka av med salt och peppar.

Rostad sötpotatis 4 portioner
Ugn 200 grader

2-3 sötpotatisar beroende på storlek
100 gram ostronskivling
2 schalottenlökar
Ankfett
Olja
Salt & peppar
Skala och skär sötpotatisen i kuber. Blanda potatisen
med ankfett och eventuellt olja, salt och peppar.
Lägg potatisen på en plåt, rosta i ugnen ca 20 min.
Stek under tiden svampen i smör krydda med salt och peppar.
Skala och skiva löken tunt, blanda ner löken i den stekta svampen.
Blanda svampen med sötpotatisen och toppa med den friterade grönkålen
Vid servering.

Friterad Grönkål
Ca 100 grönkål
Rapsolja
Skär bort den grova mittnerven på grönkålen och dela grönkålsbladen i lite mindre bitar. Hetta upp ett par deciliter rapsolja i en kastrull och fritera grönkålen i 2-3 omgångar. Fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lätt.

Chokladkräm med färska bär och grädde
4 portioner

100 gram mörk choklad 70 %
100 gram mjölkchoklad (Marabou)
2,5 dl grädde.
Hallon, blåbär, röda vinbär
Grädde
Rostad kokoschips
Hacka chokladen grovt och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och häll över chokladen. Mixa/rör tills chokladcrèmen blir slät. Fördela chokladmassan på 4 tallrikar
Låt svalna i kylen.
Ta ut tallrikarna med chokladcrèmen en stund innan servering så de blir rumstempererade.
Garnera chokladkrämen med bär, vispad grädde och Kokoschips.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar