Bor man på landet som vi gör är det inte ofta man köper pizza och tar med sig hem, gör man det så måste den värmas innan man äter den så det är smidigare att göra en själv. Våra pizzor brukar ha mycket fyllning framför allt när barnen bodde hemma, alla hade sina favoriter.
Pizza är och bra när man behöver rensa bland ost, chark och grönsaker i kylen.
Vår favoritpizza just nu är en som är toppad med kräftstjärtar och citronaioli.
Pizzadeg 4 portioner
Ugn 230-250 grader
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Rör i olja, salt och
större delen av mjölet.
Knåda eller låt degmaskinen arbeta degen smidig. Låt jäsa
minst 1 timme.
Kavla eller tryck ut till en tunn degplatta (eller
flera).
Tomatsås
Ca 150-200 gram riven ost
1 pkt bacon, strimlad
Ca 50 gram (pålägg) chorizokorv, strimlad
1 rödlök, tunt skivad
150-200 gram mozzarellaost
Bred ut tomatsås jämt över degen.
Strö på riven ost, bacon, chorizo och lök.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg på pizzan.
Grädda pizzan 10-15 minuter.
Servering
1 burk kräftstjärtar
Ruccolasallad
Citronaioli
2 äggula
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 citron, rivet skal
1 tsk citronsaft, pressad
Salt, peppar
Lägg äggulorna i en rundbottnad skål.
Vispa ner oljan först droppvis och därefter i en jämn
stråle.
Smaksätt med salt, peppar citronskal, citronsaft och
vitlök.
Låt stå svalt fram till servering.
Toppa den varma pizzan med sallad, kräftstjärtar och
citronaioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar