söndag 8 januari 2017

Pizza med kräftstjärtar

Hur gott är inte hemmagjord pizza?

Bor man på landet som vi gör är det inte ofta man köper pizza och tar med sig hem, gör man det så måste den värmas innan man äter den så det är smidigare att göra en själv. Våra pizzor brukar ha mycket fyllning framför allt när barnen bodde hemma, alla hade sina favoriter.
Pizza är och bra när man behöver rensa bland ost, chark och grönsaker i kylen.

Vår favoritpizza just nu är en som är toppad med kräftstjärtar och citronaioli.

Pizzadeg 4 portioner
Ugn 230-250 grader

25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Rör i olja, salt och större delen av mjölet.
Knåda eller låt degmaskinen arbeta degen smidig. Låt jäsa minst 1 timme.
Kavla eller tryck ut till en tunn degplatta (eller flera).









 Fyllning
Tomatsås
Ca 150-200 gram riven ost
1 pkt bacon, strimlad
Ca 50 gram (pålägg) chorizokorv, strimlad
1 rödlök, tunt skivad
150-200 gram mozzarellaost

Bred ut tomatsås jämt över degen.
Strö på riven ost, bacon, chorizo och lök.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg på pizzan.
Grädda pizzan 10-15 minuter.

Servering
1 burk kräftstjärtar
Ruccolasallad
Citronaioli
2 äggula
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 citron, rivet skal
1 tsk citronsaft, pressad
Salt, peppar
Lägg äggulorna i en rundbottnad skål.
Vispa ner oljan först droppvis och därefter i en jämn stråle.
Smaksätt med salt, peppar citronskal, citronsaft och vitlök.

Låt stå svalt fram till servering.








Toppa den varma pizzan med sallad, kräftstjärtar och citronaioli.


Kräftorna smakar underbart ihop med det rökta från baconen, styrkan från chorizokorven och citronaiolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar