En matig paj som
är fylld med potatis och ost som passar lika bra att servera som en ensamrätt
med en sallad eller som tillbehör till andra rätter.
Varför inte till höstens kräftor?
Potatispaj 6-8
portioner
Ugn 200 grader
Paj
3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten
Mixa mjöl och smör till en grynig massa, gärna i
matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i portionsformar eller i en ugnssäker
form, ca 25 cm i diameter.
Nagga med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Fyllning
Ca 400 gram potatis
Ca 5 dl skivad purjolök
1 dl gröna oliver
5-6 stycken soltorkade tomater marinerade
(Ridderheims)
3 ägg
1½ dl créme fraiche
1½ dl grädde
Ca 2 dl riven västerbottenost
Smör
Salt, peppar
Skala och koka potatisen (nätt och jämt klar) låt den
svalna.
Riv potatisen grovt. Stek purjolöken i smör på medelvärme
så den mjuknar.
Skiva oliver och tomat.
Vispa ihop ägg, créme fraiche och grädde rör ner övriga
ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet, grädda ca 35 minuter eller
tills pajen har stannat och har fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar