Finns det något som luktar så gott som nybakat bröd? Helst ska man äta brödet varmt så smöret smälter.
När jag bakar frallor brukar jag alltid försöka blanda ner dinkelflingor eller havregryn för att få frallorna lite nyttigare och så mättar de bättre.
Mina frallor (80 gram)
16 st
Ugn 230-250 grader
50 gram jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
1-2 msk ljus sirap
2 dl dinkelflingor
2 tsk salt
8-10 dl vetemjöl
(manitoba)
Manitoba är ett vetemjöl med extra högt proteinvärde, vilket ger saftiga, luftiga och stora bröd. Tack vare den höga glutenhalten binder det mer vätska än andra sorter, vilket är en del av förklaringen till att det ger mer volym åt brödet.
Smula jästen i en bunke, värm degvätskan och blanda med olja och sirap.
Rör ut jästen med lite av degvätskan, tillsätt sen resten av degvätskan,
dinkelflingor och nästan allt mjöl.
Bearbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och bearbeta
degen ytterligare någon minut.
Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
Dela degen i 16 delar, rulla frallor.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda frallorna ca 10 minuter. Låt kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar