tisdag 23 oktober 2018

Rotfruktsgryta med smörstekta kikärtor


Med hösten kommer alla goda rotfrukter.
Det här receptet är vegetariskt men det går att blanda ner lite stekt sidfläsk eller varför inte en smakrik korv om man vill det.

Rotfruktsgryta med smörstekta kikärtor
4 portioner

2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
Ca 1 kg rotfrukter
Potatis
Morot, gärna olika färger
Palsternacka
Kålrot
Rotselleri
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
400 gram krossade tomater
Ca 1 msk honung
Olja
Salt, peppar
Ca 1 tsk sambal oelek





Skala och skiva löken, hacka vitlöken.
Skala och dela rotfrukterna i lagom stora bitar.
Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg, tillsätt grönsakerna,
vin, vatten, fond, honung och tomater.
Låt grytan koka ca 20 minuter eller till rotfrukterna känns mjuka.
Smaka av grytan med salt, peppar och sambal oelek.

Servering
Smörstekta kikärtor
Salt, peppar
Citroncest
Hackad persilja
Riven ost
Smörstekta kikärtor
Skölj kikärterna och låt rinna av så att de inte är blöta.
Smält smör i en stekpanna, låt smöret bli gyllenbrunt.
Stek kikärtorna i smöret, smaka av med salt, peppar och citroncest.
Blanda till sist ner hackad persilja.

Toppa grytan med kikärtor och riven ost.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar