En ny vecka har snart passerat..
Utanför fönstret är det höstlikt med gula löv på de flesta av träden, känns konstigt att det ska kunna bli upp mot tjugo grader varmt till helgen.
Gratinerade brysselkål är ett minne från vår semester i San Diego hösten 2017. En av restaurangerna som vi åt på hade brysselkål som förtugg på menyn, hela restaurangen luktade brysselkål. Det var många gäster och även vi som mumsade på brysselkål. Tror inte det att denna rätt har eller kommer att serveras på våra svenska restauranger, men hemma hos oss har det blivit en favorit.
Gratinerade brysselkål
Ugn 225 grader
Brysselkål
Sidfläsk
Vitlökskrutonger
(se recept nedan)
Parmesanost, riven
Olja
Salt och peppar
Tärna och stek sidfläsket, låt rinna av på papper.
Dela brysselkålen stek med snittytan neråt i en het oljad (använd lite av fettet från fläsket också) stekpanna. Det ska vara en mörk stekyta men inte bränd. Vänd och stek kålen någon minut på andra sidan .
Lägg kålen på ett ugnsfast fat, toppa med krutonger, fläsk och riven parmesanost.
Gratinera i ugn till osten är ordentligt smält.
Vitlökskrutonger
Dagsgamla, vita brödskivor, gärna surdeg
Smör
Salt
Vitlökspulver
Peppar
Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret är nötbrunt är det dags att lägga i krutongerna.
Stek den runt om i smöret tills de är gyllenbruna och krispiga.
Krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Det går också bra att pressa över färsk vitlök.
Ta upp krutongerna och lägg dem på hushållspapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar