fredag 31 januari 2014

Mustig vintergryta

Vad passar bättre att äta i detta snöiga väder, en köttgryta.
En mustig gryta där köttet har fått puttra i rödvin och kryddor.


















ca 4 port.
600-700 g grytbitar av nöt
1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri
1 flaska rödvin
1-1½ tsk torkad timjan
8-10 enbär
2 lagerblad
2 msk kalvfond
Salt och peppar
Olja/smör
ca 150 g pancetta eller rökt sidfläsk
Färska champinjoner
ca 250 g små steklökar

  • Börja med att bryna köttet i omgångar i en stekgryta.
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Skala morötterna och dela i bitar
  • Skala rotsellerin och tärna ner den smått (den ska koka sönder)
  • Tillsätt alla grönsaker, timjan, enbär och lagerblad
  • Häll på vinet, nästan en hel flaska och eventuellt lite vatten.
  • Tillsätt kalvfond.
  • Låt puttra under lock tills köttet är mjukt (ca 2 timmar)
  • Tärna ner fläsket och stek på medelvärme så lite av fettet smälter
    lyft ur dem ur stekpannan och stek därefter champinjonerna i samma fett.
  • Skala steklökarna, (går lättare om de får ligga i varmt vatten en stund)
    stek även dem i det kvarvarande fettet på låg värme under lock eller folié
    tills de känns mjuka men ändå håller formen. (tillsätt mer olja/smör om det behövs)
  • Blanda ner fläsk, champinjoner och lök i grytan innan servering.

















Till grytan serverad jag ugnsrostad potatis och rårörda lingon.

Snön vräker ner utanför fönstret i skrivande stund. Och om jag fick bestämma skulle jag inte gå ut något mer idag. Men har man hund så finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder..

Önskar er alla en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar