måndag 5 augusti 2013

Black garlic

Black garlic, har ni hört talas om det?
Inte jag heller förrän jag helt nyligen, snubblade över en artikel i en mat tidning.

Black Garlic är från början en helt vanlig vitlök som är fermenterad, vilket innebär att den har genomgått en form av jäs process. Vitlöken placeras i en patenterad ugn i tre veckor, därefter torkas den en vecka. Processen gör att vitlöken ändrar färg, smak och konsistens.
Vitlöken får en fyllig och söt smak med bara en underton av vitlök.

Mer information om Black garlic hittar ni på  www.black-garlic.se.



Hur använder man Black garlic?
Jag använde den istället för vanlig vitlök i kryddsmör, tillsammans med örtkryddor och citron.
Recept på kryddsmöret samt fler recept finns på deras hemsida.
Vitlökssmöret görs med fördel dagen innan. Smaken av vitlöken framträder mer då.
Smöret fick en söt smak som passade bra till det syrliga från citronen.
 
 
Smöret fick en murrig färg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grillad biff med Black garlic smör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tyvärr finns den inte att köpa överallt, i Östergötland var det endast en affär i Norrköping
som hade tagit in det i sitt sortiment.
 
Jag kommer definitivt att använda black garlic fler gånger i min matlagning...
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar