lördag 17 augusti 2013

Lammfilé med smak av medelhavet.

Äntligen kan man göra potatisgratäng och potatismos. Lika mycket som jag längtar efter färsk potatisen i början av sommaren lika stor är längtan efter att kunna göra mos och gratänger när hösten närmar sig.

I går hade vi lammfilé på menyn, serverad med potatisgratäng och en sås smaksatt med vitlök, oliver och soltorkade tomater.

Vi älskar lamm, tyvärr är det ofta dyrt om man vill handla färskt lamm med bra kvalité.


















Potatisgratäng
Potatis
Päron
Purjolök
Lika delar grädde/mjölk
Ädelost
salt och peppar
Smör/olja
  • Skala och skiva potatis och päron
  • Skölj och skiva purjolök
  • Smält smör/olja i en kastrull
  • Lägg i potatis, päron och purjolöken i kastrullen tillsammans med grädde/mjölk.
    Brukar i vanliga fall endast använda grädde men ädelosten
    har en hög fetthalt.
  • Smula ner ädelost, smaka er fram, smaken från osten får inte ta över.
  • Låt koka upp under omrörning och låt sedan koka på svag värme
    10-15 min, rör då och då så det inte fastnar.
  • Krydda med salt och peppar.
    potatisen ska vara lite översaltad.
  • Häll över i en ugnsform.
  • Låt gratängen gå färdig i ugnen på 200 g eller 180 g varmluft.
Jag provade att byta ut potatis mot ett par päron i gratängen,
det blev jättegott ihop med smaken från ädelosten.

Sås
1 del olja
1 del balsamico vinäger
1 del honung
Salt och peppar
Soltorkade tomater
Oliver
Rostad vitlök
  • Börja med att skala och rosta vitlök i olja i en kastrull på medelvärmer.
    vitlöken ska vara gyllenbrun inte bränd.
  • Låt kallna
  • Blanda olja, (använd även oljan som vitlöken har rostads i)
    vinäger och honung i en kastrull
  • Värm  på svag värme, såsen får inte sjuda eller koka.
  • Hacka vitlöken, tomaterna och oliverna och tillsätt dem i såsen.
  • Krydda med salt och peppar
  • Det går också bra att smaksätta såsen med färska örter.

Helgen tillbringar jag på hotell, alltså ingen matlagning..
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar