tisdag 5 januari 2016

Grönkålspaj med skinka

Jaha, då var jul- och nyårshelgen över. Och vi går förhoppningsvis mot ljusare tider.

I år hade vi ett mellanår med väldigt lite julfirande, vi hade heller inte någon gran.
Nästa år blir det skillnad på vårt julfirandet för då har vi två små killar i familjen om allt går bra. Mina första barnbarn.

En ny favorit i vårt hem är grönkål, denna spänstiga och smakrika kål som ofta serveras på skånska julbord under namnet långkål. Jag har också stuvat den vid ett flertal tillfällen men även ugnsrostad och friterat den. Men denna gång hamnade den i en paj tillsammans med rökt skinka. Har du rester av julskinkan kan du använda den i pajen.


Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning
Ca 200 gram grönkål
1 gul lök
150-200 gram rökt skinka
3 ägg
3 dl grädde
100 gram riven ost
½-1 msk skånsk senap
Salt
Peppar
Rostade pinjenötter 

Pajdeg
Mixa mjöl och smör till en grynig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i portionsformar eller i en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter.
Nagga med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning
Grovhacka grönkålen (ta bort den hårda stammen) koka i lättsaltat vatten några minuter. Låt rinna av
Skala och skiva löken Fräs lök och kål i smör, krydda med salt och peppar. Strimla ner skinkan.
Lägg kålblandningen, skinkan och osten i det förgräddade skalet.
Vispa ihop ägg och grädde smaka av med senap och eventuellt mer salt och peppar.
Häll på äggstanningen på pajen och strö över de rostade pinjenötterna.
Grädda pajen i ca 25-30 minuter eller tills den stannat.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar