torsdag 11 februari 2016

Rågbröd

Jag har börjat baka matbröd igen..

När barnen var små och bodde hemma bakade jag ofta matbröd men sen barnen har flyttat har det blivit mer sällan. Men nu har min man börjat ta med sig frukostmackor till jobbet och köpebröd blir så tråkigt i längden. Får sen min man bestämma vilket bröd vi ska köpa så blir det något vitt fluffigt utan fibrer. Ja, det kan vara gott ibland men inte varje dag!

Jag har aldrig riktigt knäckt koden när det gäller att baka med surdeg så mina rågisar är bakade på gammalt vis med jäst.

Rågbröd 16 st
Ugn 230-250 grader

1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
2 tsk salt
1 msk sirap
2 dl grovt rågmjöl
10-11 dl vetemjöl special för matbröd






Värm mjölk och rapsolja till fingervarmt.
Rör ner jästen i degvätskan (mjölk, olja) i en degbunke.
Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta degen ordentligt ca 5-10 min med maskin.
Låt jästa ca 35-40 minuter till dubbel storlek.
Dela degen i 16 delar och forma till små rågkakor.
Lägg på plåtar, låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter eller tills de fått fin färg och är klara.
Låt kallna på galler under bakduk.











2 kommentarer:

  1. Hembakat rågbröd som är så gott. Min mamma gjorde det jämt när jag var liten. Blev helt nostalgisk nu :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rågbröd är minnen från barndomen, mitt rågbröd blir aldrig lika gott som mammas.

      Radera