Lax
är en klassisk rätt vid svenska mathögtider. Lax är lätt och laga och blir
alltid gott.
När jag växte upp var lax lyxmat och abborre och torsk något man åt till vardags. Då fanns det mycket fisk i våra sjöar. Idag är det mest odlad fisk vi äter och mest äter vi nog lax.
När jag växte upp var lax lyxmat och abborre och torsk något man åt till vardags. Då fanns det mycket fisk i våra sjöar. Idag är det mest odlad fisk vi äter och mest äter vi nog lax.
Ugnsbakad lax med
sandefjordsås, färska räkor och picklad fänkål
Serverad med
dillslungad potatis och sockerärtor.
4 portioner
Ugn 150 grader
4 bitar lax ca 600 gram
Ugn 150 grader
4 bitar lax ca 600 gram
Salt
Peppar
Pressad
citron
(Vitt vin)
Smör
Salt och
peppar
Lägg laxen i
en smord ugnsform, stänk över lite vitt vin och citron
Krydda med
salt och peppar.
Ställ in
laxen i ugnen ca 10 min på 150 grader eller tills den har en innertemperatur på
ca 50-52
grader.
Sandefjordsås
1 dl grädde
1 dl Créme
frashie
100 gram
smör
Citron
Salt och
peppar
Värm upp
grädde och crème fraiche och tillsätt smöret. Låt detta smälta ihop.
Det får EJ koka!
Vispa ihop
såsen och smaksätt med salt, peppar och citron
Picklad fänkål
1 fint
strimlad fänkål
1 dl ättika
12%
2 dl socker
3 dl vatten
Ca ½ tsk
salt
Koka upp
vatten, ättika, salt och socker.
Häll lagen
över fänkålen och ställ in i kylen tills servering.
Dillslungad potatis
Koka
potatisen, låt den ånga av.
Lägg i en
klick smör och färsk dill, rör om.
Servering
Sockerärtor
Räkor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar