Vatten!
En bristvara i många delar av världen Många länder i världen krigar om vatten, kvinnor och barn går miltals varje dag för att hämta vatten och jag/vi klagar om inte vattnet fungerar i kranen under några dagar.
Tillbaka till gårdagens middag.
Grön ärtsoppa.
Visste ni? Att hälften av alla ärtor som odlas i Sverige kommer från Östergötland. (källa Östgötamat).
4 port ca 2dl/person
serverad som förrätt
1 liten gul lök
(1 st vitlöksklyfta)
smör
½ liter gröna ärtor (frysta eller färska)
2 dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong.
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar
- Skala och hacka lök och vitlök
- Fräs i smör utan att det tar färg.
- Tillsätt vin, låt vinet reducera till hälften återstår.
- Tillsätt därefter ärtor, buljong, mjölk och grädde
låt koka på svag värme ca 10-15 min eller tills
ärtorna känns mjuka. - Mixa soppan slät, eventuellt sila om ni vill slippa skalen.
- krydda med salt och peppar.
Jag föredrar en mer krämig soppa, när jag ska servera den som förrätt
Servera soppan med räktopping
Räktopping
Färska räkor
pressad citron
dill
gräslök/ rödlök
salt och peppar
(Sweet chili sauce)
- Blanda räkor, lök och dill
- Smaksätt med pressad citron, (sweet chili sauce)
- krydda med salt och peppar.
- Förvara svalt till servering.
Recept finns i ett tidigare blogginlägg.
I kväll middag hos bästa vänner.
Trevlig helg!
Monika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar