torsdag 3 juli 2014

Mitt bidrag till Årets grillmästare 2014


Har du tänkt grilla till helgen? Varför inte prova mitt recept på fläskfilé späckad med tunna skivor av rökt sidfläsk och glazat med en äppelglaze.

Den här grillrätten är också mitt bidrag till Bloggtävlingen "Årets grillmästare 2014"


Grillad fläskfilé späckad med rökt sidfläsk, serverad med rostade rotfrukter
och äppelsalsa



600 gram fläskfilé
ca 50 gram 8-10 tunna skivor rökt sidfläsk
steksnöre
äppleglaze
salt










Börja med ett koka ihop en glaze


Hagbackens Glaze
1 gul lök
1 chilifrukt
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vit balsamvinägaer
½ dl råsocker
2 msk soyasås
1 flaska äpplemust 75 cl
1 tsk salt
Olja







Skala och hacka lök och vitlök, skiva ner chilin.
Fräs  lök och chili i olja några minuter på medelvärme i en kastrull.
Häll i vinäger och låt den reducera något.
Tillsätt övriga ingredienser och låt sen allt koka på svag värme va 45-50 minuter
till hälften återstår, mixa glazen och låt den kallna.

Fläskfilé
Snitta filén längs med men inte igenom, banka försiktigt ut filén.
Pensla filén med glaze, lägg på skivor av sidfläsk.

















Rulla ihop filén som en rulltårta, bind ihop med steksnöre eller tandpetare.
Pensla köttet med glazen och låt marinera ca 1 timme.
Krydda med salt och eventuellt peppar innan grillning.


















Låt det bli en fin glöd innan du påbörjar grillningen.


Pensla köttet med glazen under grillningen.
Köttet ska ha en innertemperatur av 60- 63 grader.
Låt köttet vila ca 5-10 min i bakplåtspapper innan servering.





Äppelsalsa

2 äpplen Granny smith
1 rödlök
1 knippe persilja
½ citron
1 granatäpple
½-1 tsk honung
salt, peppar









Skala och tärna äpplena
Skala och hacka rödlöken
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet
Hacka persiljan
Blanda allt i en skål
Smaka av med pressad citron, honung
salt och peppar.

Rostade rotfrukter

ca 1 kg blandade rotfrukter t ex
potatis
morötter
rödbetor
lök
palsternacka
rotselleri
olja
salt
peppar






Tvätta och dela potatisen.
Skala rotfrukterna och dela dem i bitar
Lägg allt på en plåt och ringla över ordentligt med olja
krydda med salt och peppar.
Ugnsrosta rotfrukterna i 225 grader ca 25-30 minuter eller till de är mjuka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar