måndag 19 september 2016

Portergryta

Nu är det höst eller borde kanske vara, men solen och värmen håller i sig vilket jag tycker är skönt, för vem mår bra av dagar med regn och rusk.
Men maten blir mer höstlik med alla svenska rotfrukter som finns att handla nu i våra affärer och torg.

I helgen lagade jag en rustik Portergryta som jag serverade med rotfruktsmos.

4-5 portioner

Ca 1 kg fransyska
2 gula lökar
1 flaska Porter 0,5 cl
1½ dl svartvinbärssaft
½ dl kinesisk soja
2 msk kalvfond
10 enbär
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 dl grädde
Salt
Peppar
Ca 1 msk maizena


Skär köttet i kuber storlek 3x3 cm.
Skala och klyfta löken.
Häll Porter, saft, soja, kalvfond, lök och kryddor i en gryta.
Låt buljongen koka upp, lägg i köttet, låt sjuda under lock ca 1-1½ timme.
Häll i grädden, rör ut maizenan i lite vatten och red av grytan.
Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med rotfruktsmos.

Rotfruktsmos
ca 1 kg rotfrukter
Potatis, palsternacka, morot, kålrot, rotselleri.
Skala potatis och rotfrukter skär i mindre bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Sila av kokspadet, mixa eller stöt sönder
rotsakerna med en klick smör och grädde.
Smaka av med salt och peppar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar