måndag 19 september 2016

Portergryta

Nu är det höst eller borde kanske vara, men solen och värmen håller i sig vilket jag tycker är skönt, för vem mår bra av dagar med regn och rusk.
Men maten blir mer höstlik med alla svenska rotfrukter som finns att handla nu i våra affärer och torg.

I helgen lagade jag en rustik Portergryta som jag serverade med rotfruktsmos.

4-5 portioner

Ca 1 kg fransyska
2 gula lökar
1 flaska Porter 0,5 cl
1½ dl svartvinbärssaft
½ dl kinesisk soja
2 msk kalvfond
10 enbär
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 dl grädde
Salt
Peppar
Ca 1 msk maizena


Skär köttet i kuber storlek 3x3 cm.
Skala och klyfta löken.
Häll Porter, saft, soja, kalvfond, lök och kryddor i en gryta.
Låt buljongen koka upp, lägg i köttet, låt sjuda under lock ca 1-1½ timme.
Häll i grädden, rör ut maizenan i lite vatten och red av grytan.
Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med rotfruktsmos.

Rotfruktsmos
ca 1 kg rotfrukter
Potatis, palsternacka, morot, kålrot, rotselleri.
Skala potatis och rotfrukter skär i mindre bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Sila av kokspadet, mixa eller stöt sönder
rotsakerna med en klick smör och grädde.
Smaka av med salt och peppar.



2 kommentarer:

  1. Så himla smart! Jeg elsker porterstek og skal absolutt prøve denne.!

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det gott! Återkom när du lagat grytan det ska bli roligt och höra om den var till belåtenhet..

    SvaraRadera