Märtas Tårta
Jag hade lemoncurd kvar sen en tidigare dessert, den använde jag tillsammans med grädde och jordgubbar. Det syrliga i citronen passar utmärkt till den söta marängen.
Lemoncurd är lätt att göra själv och har bra hållbarhet om man förvarar den kallt.
Tårtbotten125 g smör/margarin
1 dl socker
2 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk mjölk
Fyllning och Garnering
2 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
2-3 dl grädde
2 skalade och rivna äpplen
Rör socker och matfett poröst, Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda vetemjöl med bakpulver. Vänd ner detta i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i en form, klädd med bakplåtspapper. 24x32 cm
Vispa vitorna till hårt skum tillsammans med socker/vaniljsocker.
Bred marängen över sockerkakssmeten och strö på mandelspån (kan uteslutas)
Grädda kakan 20-25 min i 175 gr.
Låt kakan kallna dela den och fyll med grädde blandat med rivet äpple.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar