tisdag 18 december 2018

Stuvad brysselkål

Tycker ni om brysselkål?
Brysselkål är en grönsak som tidigare oftast kom fram i grönsakshyllorna till jul och den serveras som tillbehör på många julbord.

Men idag finns färsk brysselkål att köpa under hela hösten och vintern i många matbutiker. Just nu är det också bra pris på den, jag betalade tio kronor för 500 gram. Annars är grönsaker och framförallt rotsaker väldigt dyrt i viner.

Vanligtvis kokar man brysselkålen men jag har valt att stuva den med grädde och ost.

Stuvad Brysselkål
4 portioner

1 påse (500 gram brysselkål)
½ strimlad purjolök (ca 15 cm)
1 skvätt vitt vin
1-1½ msk skånsk senap
1 dl grädde
1 dl smakrik riven ost
olja/smör
Salt, peppar

Fräs brysselkål och purjolök i olja/smör utan att det tar färg.
Krydda med salt och peppar.
Häll på vin, låt vinet koka bort.
Tillsätt grädde och smaka av med senap. Koka brysselkålen ca 10 minuter eller tills den är mjuk men spänstig på låg värme. (utan lock)
Ta grytan från värmen, rör ner riven ost.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar