söndag 5 januari 2014

Potatisgratäng med skinka

Julskinkan är slut!
Den sista biten hamnade i en potatisgratäng tillsammans med ett paket bacon och purjolök.
Många slänger den sista torra biten av julskinkan i stället för att använda den i sin matlagning. Den går utmärkt att använda i en paj, pastasås ihop med grönsaker eller i en gratäng.


En potatisgratäng som man kompletterar med bacon, skinka eller köttfärs blir en god och billig middag. Serverar den gärna med en sallad eller varma grönsaker.
Läste i vår tidning (Corren) om matsvinnet (ätbar mat som kastas i onödan) och hur den gröna påsen som infördes i Linköping under 2012 gör att vi kastar mindre ätbar mat. Man trodde det kanske berodde på att vi blir mer medvetna om hur mycket vi slänger när matavfallet läggs i separata påsar. Och jag tror det ligger något i det. Man blir mer medveten när man sorterar bort matavfallet från det övriga. Jag tyckte det var jobbigt i början att sortera, att ha två soppåsar, men idag är det en självklarhet att lägga skal, kaffefilter och rester av mat i den gröna påsen. Jag slänger väldigt lite mat, istället försöker jag återanvända dem i nya rätter eller göra matlådor. Tyvärr är ju inte all mat god som uppvärmd. Har man ett lager av basvaror hemma kan man oftast trolla fram nya maträtter. Det är bara att använda fantasin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar