måndag 26 oktober 2015

Baconbiffar med rostad vitlökssås



Köttfärs är ofta en underskattad råvara, med lite fantasi och goda tillbehör kan den varieras i all oändlighet och passar att serveras både till vardags och fest.


Baconbiffar med rostad vitlökssås
4 portioner

500 gram blandfärs
1 gul lök
½ dl havregryn
1 dl mjölk
1 ägg
1-1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör
2 pkt bacon





Skala och hacka löken, fräs löken i smör så den blir
mjuk och glansig. Låt svalna
Blanda havregryn och mjölk, låt svälla en stund.
Lägg i färs, lök, ägg, salt och peppar. Rör till en jämn smet.
Forma biffar av färsen, linda en baconskiva runt varje biff.
Stek färsbiffarna i smör.

Rostad vitlökssås
2 kingsolo vitlökar
Olja
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk färska örter
(exempel persilja, timjan, oregano)
Maizena

Skala och dela varje vitlök i fyra delar. Rosta vitlöken gyllenbrun på medelvärme
i en kastrull med olja. 
Skala och hacka löken, fräs löken i lite av vitlöksoljan utan att den tar färg, lägg i vitlöken.
Häll på vin, vatten och kalvfond. Låt koka upp, häll i grädde och låt såsen småkoka
en stund. Mixa såsen slät. Lägg i örtkryddor och smaka av med salt och peppar. Red av såsen eventuellt med maizena utrört i lite vatten.

Servera biffarna med ugnsrostad potatis och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar