torsdag 19 september 2013

Vilda färsbiffar

Nu känns det att hösten är här, mornarna är kyliga och träden börjar skifta färg från grönt till gult. Än har vi inte haft några frostnätter men de är väl inte långt borta nu.

Utbudet av kött i butikerna förändras också nu på hösten, allt marinerat kött för grillen som funnits, får nu ge plats åt kalvkött och snart även älgkött när jaktsäsongen börjar.

Idag rotade jag i frysen och hittade en förpackning med färs av Dovhjort, färsen har jag fått vid något tillfälle av en bekant. Som jag inte tidigare har använt mig av denna typ av kött fick det bli lite googlande vid datorn på olika matsidor.

Färsbiffar av Dovhjort med kantarellstuvning
och rotfruktspytt.

















ca 4 port
600 gr Dovhjortsfärs
1 gul lök
1 dl grädde
2 ägg
ca 100 gr sidfläsk
ca 1-1½ tsk salt
1-1½ tsk *fyra kryddor
6-7 st Enbär
  • Tärna fläsket och knaperstek det på medelvärme.
  • Skala och hacka löken.
  • Ta upp fläsket, stek löken i fettet från fläsket.
  • Låt lök och fläsk kallna.
  • Mixa därefter fläsket till smulor i en mixer eller matberedare.
  • Blanda färsen med grädde, ägg, stekta löken och fläsket.
  • Krydda med *fyra kryddor, söndersmulad enbär och salt
  • Forma färsen till biffar och stek i smör på medelvärme.
Fyra kryddor en kryddblandning som skapades av 1900-talets främste matlegend,
Tore Wretman.Tyvärr går det ej att köpa kryddan längre men den är enkel att göra själv.

*Fyra kryddor
Blanda
2 delar nymald vitpeppar
2 delar nymalen muskot
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika

Färsbiffarna blev supergoda!
Och tillsammans med kantarellstuvningen och rotfruktpytten blev det en festmåltid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar