torsdag 9 juli 2015

Minestronesoppa

Minestrone är nog världens mest kända soppa. Soppan har sitt ursprung i Italien och det finns en mängd olika recept på soppan.

Jag och säkert många andra har minnen av soppan från sin skoltid, en tomatröd soppa med grönsaker och pasta. Ofta väldig blaskig, inte direkt någon höjdarsoppa på den tiden.

Jag har använt pancetta som är ett Italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk i det här receptet men soppan går givetvis att använda bacon eller göra den helt vegetarisk.


Minestronesoppa ca 4 portioner

ca 150 gram pancetta
2 små morötter
1 purjolök, det vita
1 palsternacka
3-4 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
1 liten chili
1 msk färsk salvia
1 msk färsk oregano
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 tärningar kyckling- eller
grönsaksbuljong
1 dl minipasta
1 burk vita bönor


Tärna pancettan
Skala och strimla morötter, palsternacka. Skiva ner purjolök och selleri.
Skala och hacka vitlöken fint, dela kärna ur och hacka chilin, hacka ner örterna.
Fräs pancetta, grönsaker och örter med lite olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt vin, krossade tomater, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 15 minuter.
Tillsätt pastan och fortsätt koka tills pastan är klar.
Rör till sist i bönorna.

Servera soppan med ett gott bröd.
Soppan går utmärkt att frysa











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar